Czy wiesz, jak parzyć, żeby się nie sparzyć?

To bardzo proste, a robi ogromną różnicę! Aby w pełni korzystać z aromatu herbat z najlepszych upraw na świecie, trzeba znać kilka zasad.🧐🌿

💡 Zbyt długo parzone delikatne odmiany herbat staną się gorzkie i niesmaczne.
💡 Im większe i bardziej pozwijane liście, tym potrzeba wyższej temperatury wody, aby wydobyć ich aromat.
💡 Wyższa temperatura wody sprawdzi się również przy mocno sfermentowanych liściach, wydobywając ich wyrazistość.
💡 A im mniej sfermentowana herbata, tym woda powinna mieć niższą temperaturę.

Miało być prosto, dlatego możecie skorzystać z poniższej ściągi!👌🤓

🔹 Biała – 70-80*C i 2-3 min
🔹 Zielona – 70-80*C i 1-3 min
🔹 Żółta – 75-80*C i 1-3 min
🔹 Klitoria Ternateńska – 95*C i 5-10 min
🔹 Czarna – 95*C i 2-3 min
🔹 Czerwona – 90*C i 3-5 min
🔹 Rooibos – 95*C i 2-5 min

 

 

Dodaj komentarz