Czarna herbata charakteryzuje się jasno lub ciemnoczerwonym naparem o bardzo przyjemnym, jednak ulotnym aromacie. Wytwarzana jest z liści fermentowanej herbaty zielonej. Tylko ciepła czarna herbata ma właściwy smak i taką właśnie powinno się spożywać. Do czarnych herbat możemy zaliczyć Assam i Ceylon pochodzące ze Sri Lanki, aromatyczną Darjeeling z północnych Indii i wiele innych gatunków z plantacji położonych w Chinach, Indiach i Afryce.
Właściwości czarnej herbaty:
– działa pobudzająco, gdyż zawiera dużo teiny
– hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych
– obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób serca
– Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne, przez co przeciwdziała zakrzepom krwi
– dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą
– garbniki wydzielane w trakcie długiego parzenia zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka.