Herbata biała swój srebrzysto-biały kolor zawdzięcza wyjątkowemu procesowi produkcji. Młode pąki liściowe (pokryte białym meszkiem) oraz młode listki herbaty zbierane są wczesną wiosną, a następnie suszone metodą naturalną na słońcu, przez co utlenianie jest minimalne. Biała herbata jest najmniej przetworzoną z herbat, charakteryzuje się łagodnym smakiem i aromatem.
Właściwości białej herbaty:
– nie bez powodu nazywana jest „eliksirem młodości”. Zawarte w białej herbacie polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Filiżanka naparu zawiera 2 razy więcej tych substancji niż herbata zielona.
– napar z białej herbaty zawiera bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność, łagodzi napięcia i stresy
– działa pobudzająco i orzeźwiająco, wspomaga koncentrację
– białą herbatę zaleca się osobom obciążonym genetycznie chorobami nowotworowymi, ponieważ zawiera nawet do trzech razy więcej związków antyoksydacyjnych i antymutagennych