Herbata czerwona Pu Erh, często nazywana „zabójcą tłuszczu” zasługuje na szczególną uwagę, gdyż mało kto potrafi sobie wyobrazić dietę odchudzającą bez tej herbaty. Liście zaraz po zbiorach poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji, który nie niszcząc liści barwi ich krawędzie na czerwonawy kolor. Fermentacja ta sprawia, że napar z suszu czerwonej herbaty ma ziemisto-korzenny smak i aromat, a także nabiera wielu właściwości przyspieszających nasz metabolizm.
Właściwości herbaty czerwonej:
– działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit, co przyspiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów.
– reguluje przemianę materii – reguluje masę ciała
– obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie
– obfituje w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny
– codzienna filiżanka czerwonej herbaty ma zbawienny wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby
– poprawia pamięć, koncentrację i nastrój
– przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu