Herbata Rooibos wytwarzana jest z południowoafrykańskiego czerwonokrzewu, którego liście przypominają igły, które po wysuszeniu tnie się na 1-2 milimetrowe kawałeczki i poddaje delikatnej fermentacji. Napar o słodkim, miodowym smaku bogaty jest w dobroczynne składniki, dzięki którym pomaga przy wielu schorzeniach i przypadłościach.
Właściwości herbaty Rooibos:
– napój nie zawiera kofeiny, dlatego nie ma żadnych przeszkód, żeby pić go przed snem lub podawać go dzieciom
– polecany jest dorastającej młodzieży, ponieważ zawiera dużo żelaza, wapnia, cynku i magnezu
– działa uspokajająco, pomaga w depresjach, nerwowości, problemach ze snem, bólach głowy
– spowalnia starzenie się organizmu, ponieważ zawiera enzymy wiążące wolne rodniki
– duża zawartość żelaza i działanie przeciwwymiotne sprawiają, że rooibos zalecany jest kobietom w ciąży
– działa antybakteryjnie i antywirusowo
– pomaga przy problemach żołądkowych i trawiennych
– wzmacnia zęby i kości dzięki zawartości manganu i fluoru
– kompresy z naparu stosuje się na zmęczone, opuchnięte i podkrążone oczy oraz na podrażnienia skóry
– wyrównuje poziom cukru we krwi – łagodzi przebieg cukrzycy
– obniża poziom cholesterolu