Herbata Oolong , inaczej zwana półfermentowaną, produkowana jest w Chinach i Tajwanie. Znana jest jest ze swojego wyjątkowego aromatu i łagodnego, owocowego smaku. Ma też wyjątkowy zapach. Mówi się, że herbata Oolong w imbryku przyjmuje postać smoka, stąd nazywa się ją „smoczą herbatą”. Uważana jest za jedną z najlepszych herbat w Chinach. Liście zaraz po zbiorze są poddawane obróbce. Proces fermentacji jest krótszy niż w przypadku herbat czarnych, dlatego też niektóre listki są czarne po brzegach i zupełnie zielone w środku.
Właściwości herbaty Oolong:
reguluje przemianę materii
obniża poziom glukozy we krwi
obniża poziom cholesterolu
chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
opóźnia proces starzenia
niweluje napięcie i stres
chroni przed niewydolnością nerek
wzmacnia system odpornościowy
zawiera niską zawartość kofeiny, dzięki czemu nawet po wieczornym wypiciu Oolonga, nie powinno być problemów z zaśnięciem