Yerba mate to napój będący południowoamerykańskim odpowiednikiem czarnej herbaty. Powstaje z liści ostrokrzewu paragwajskiego uprawianego w południowej Brazylii, Paragwaju I Argentynie. Zawiera mateinę, która jest pochodną kofeiny, ale w przeciwieństwie do niej, nie powoduje uzależnienia i pozytywnie pobudza. W Ameryce Południowej yerba jest nie tylko napojem, ale też przedmiotem kultu, a jej przygotowywanie i picie jest bardzo zrytualizowane.
Właściwości yerba mate:
podnosi sprawność fizyczną i intelektualną, zwiększa żywotność i energię, poprawia zdolność koncentracji
zwiększa odporność organizmu
stymuluje centralny układ nerwowy
zalecana jest do spożywania jako napój zawierający substancje odżywcze i zdrowotne, może sprawić, że chociać jesteśmy głodni, to czujemy się nasyceni (zalecana przy odchudzaniu)
reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie, odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit
rozjaśnia umysł, powoduje rozluźnienie i jest wspaniałym naturalnym środkiem pobudzającym
zawiera witaminę A, B1, B2, C, E i H, ryboflawinę, kwas nikotynowy, pantotenian, żelazo, sód, potas, wapno, magnez, krzem, fosforany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorfil, cholinę, inozytol.