Herbata zielona pochodzi z Chin, ale ma swoich zwolenników na całym świecie. Od tysięcy lat jest ona ceniona za swoje właściwości lecznicze oraz wyjątkowy smak i aromat. Herbata ta powstaje ze świeżo zebranych, zielonych listków, które zostają wysuszone i podgrzane, co zapobiega rozpoczęciu się procesów fermentacyjnych.
Właściwości zielonej herbaty:
– napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco – zawiera dużo teiny, z drugiego uspokajająco
– ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł
– hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych
– ma zastosowanie w profilaktyce nowotworowej
– dzięki obecności przeciwutleniaczy działa antyoksydacyjnie, czyli opóźnia efekty starzenia
– obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób serca
– Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne, przez co przeciwdziała zakrzepom krwi
– jest bogata w witaminy C, E. B, sole mineralne oraz garbnikiH
– dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą